Испания ще гарантира правото на обезщетения за безработица на домашните помощници

снимка: © pixabay

Днес Испанското правителство ще одобри регулации, гарантиращи правото на обезщетения за безработица на домашните помощници. Според управляващите така се слага край на неприемлива ситуация и се удовлетворяват дългогодишните искания както от сектора, така и от международни институции.

Решението, засягащо стотици хиляди души в 47-милионна Испания, беше обявено на среща  на премиера Педро Санчес с граждани. Той подчерта, че властите са получавали в продължение на много години от Международната организация на труда искания да бъде признато правото на помощи за безработица на домашните помощници, пише БНР.

„Така ще сложим край на абсолютно неприемлива несправедливост. Последователни сме по въпрос, който решаваме, откакто имам честта да съм премиер на Испания и той е признаване на трудовите права и достойнството на работещите в различни сектори, които преди са били пренебрегвани.“

Според Санчес това е правилната стъпка за възстановяване на справедливостта и компенсиране на група хора, която досега е била ощетена.

Според статистиката като домашни помощници работят над 400 хиляди души, огромното болшинство – жени.

Според Международната организация на труда те са близо 700 хиляди, но много от тях работят без договор, т.е. са лишени от социална защита.

Санчес потвърди и ангажимента на правителството в рамките на този мандат да увеличи минималната заплата до 60 процента от средната. Каза също, че 40 на сто от договорите, подписани тази година са безсрочни – факт, който не само гарантира стабилност на заетостта, но и улеснява хората и позволява, особено на младите, да планират живота си дългосрочно.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ