Испания прие закон за смяна на пола

снимка: © pixabay

Испанските депутати приеха окончателно закон, даващ възможност за свободна смяна на пола от 16-годишна възраст, докато други европейски страни бавят решенията си по тази спорна тема, предаде Франс прес.

Пламенно защитаван от радикалната лява партия „Подемос“, съюзничка на социалистите в правителството на Педро Санчес, законодателният акт, наречен „Закон за транссексуалните“, позволява на желаещите да сменят пола, посочен в документите им за самоличност, след навършване на 16 години, просто като подадат заявление по административен ред. 

Вече няма да се изискват медицински свидетелства за полова дисфория и доказателства за преминат двегодишен курс на лечение с хормони, както бе досега в случаите с пълнолетни граждани.

Текстът, приет със 191 гласа срещу 60 и при 91 въздържали се, дава това право и на 14-16-годишните при условие в процедурата да участват и законните им настойници, също и на децата от 12 до 14 години, ако получат „зелена светлина“ от правосъдието, информира БТА.

Така Испания се присъединява към няколкото държави, разрешаващи половата самоидентификация чрез просто подаване на молба, както е примерно в Дания, първата европейска страна, дала това право на транссексуалните през 2014 г.

Днес правим гигантска крачка, коментира министърката на равенството Ирене Монтеро от „Подемос“ закона, който по думите ѝ „депатологизира“ транссексуалните.

Испанските депутати приеха вчера окончателно (със 185 гласа „за“ и 154 „против“ при 3 „въздържали се“) също и закон за „менструален отпуск“ за жени с болезнени месечни кръвотечения – мярка, уникална за Европа.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ