Иран санкционира ЦРУ и военни от САЩ

© Getty images

Иран въведе санкции срещу Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и високопоставени представители на въоръжените сили на САЩ, предаде ДПА.

Списъкът, публикуван вчера от външното министерство на Ислямската република, включва 10 физически лица и четири организации. В него фигурира и командващият американските въоръжени сили в Близкия изток генерал Майкъл Курила (на снимката).

Според Техеран санкционираните американци насърчават насилието, а също така и терористичните прояви. Наказателните мерки са наложени във връзка с антиправителствените протести в Иран в последно време.

Дали санкциите ще имат някакво реално въздействие върху хората и организациите, на които са наложени, все още не е ясно, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Според наблюдатели това по-скоро е символичен ход от страна на властите в близкоизточната държава

От няколко седмици десетки хиляди хора протестират в Иран срещу авторитарния режим и Ислямската република.

След като силите за сигурност предприеха насилствени действия срещу демонстрантите, Съединените американски щати и Европейският съюз въведоха допълнителни санкции срещу Иран. Ислямската република реагира и забрани на някои западни политици да стъпват на нейна територия.

Ролята на повод за начало на демонстрациите изигра смъртта на 22-годишната Махса Амини, която почина в средата на септември, след като бе арестувана за това, че не се е облякла в съответствие с ислямските норми. Неизяснените обстоятелства около смъртта на младата жена от кюрдски произход събудиха подозрения, че тя е станала жертва на полицейско насилие.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ