Иран плени кораб на ВМС на САЩ

снимка: © pixabay

„Иран плени изследователски кораб-дрон на военноморските сили (ВМС) на САЩ в Персийския залив,“ предаде израелската медия Канал 7, като се позова на Пентагона., съобщиха novini.bg.

„Пети флот на САЩ фиксира, че плавателният съд на (елитното подразделение на въоръжените сили на Техеран) Корпус на стражите на Ислямската революция „Шахид Базияр“ е взел на буксир изследователския кораб на военноморския флот на САЩ Saildrone Explorer“, заявиха от американското военно министерство.

„Изследователският кораб, снабден с радари и други датчици,  се намираше в международни води. Той събираше навигационни и други данни“, допълниха от Пентагона.

„Заради пленяването на Saildrone Explorer към мястото на инцидента бяха изпратени военният патрулен кораб Thunderbolt. От военната база в Бахрейн излетя хеликоптер MH-60S Sea Hawk“, посочиха още от силовото ведомство.

 „Вследствие на действията на нашите военни корабът-дрон бе освободен“, заявиха от министерство на отбраната.

Командващият на Централното командване на ВМС на САЩ Брад Купър заяви: Действията на Иран са незаконни. Ние няма да притъпим нашата бдителност и ще повишаваме нашата боеготовност.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ