Интересни факти от живота на Томас Едисон

снимка: webmiastoto

1. Роден в голямо семейство – има 6 братя и сестри.

2. Когато е ходил в училище, Едисон е бил смятан от своите преподаватели за прекалено разсеян и не особено умно момче. Налага се да го отпишат и да се учи в дома си след едва три месеца в училище.

3. Въпреки, не добрите отзиви от учителите на Едисон, години по-късно той успява да изобрети доста неща и част от тях да патентова. Близо 1100 са изобретенията на Томас Едисон.

4. Изобретателят е имал проблем със слуха – чувал е доста слабо. Историите покрай намаленото му сетиво са различни, а самият Едисон разказва различни случки на въпроса откъде идва проблемът.

5. Като дете той работи като продавач на различни стоки във влаковете и установява, че този занаят определено му се отдава. В по-късен етап от живота си Томас Едисон има основани 14 компании.

6. По времето, когато е работел като продавач във влаковете, Томас успява да спаси едно дете от бързо приближаващ влак. От благодарност бащата на детето го научава как да работи на телеграф и Едисон става телеграфист.

7. В по-късен етап той работи като телеграфист в Асошиейтед прес, където обаче не успява да остане достатъчно дълго, защото го уволняват. Заради огромния си интерес към експериментите Томас не спира да го прави, дори когато е на работа. Уволнен е, защото разлива сярна киселина, която достига на долния етаж – до началника му.

8. Първото патентовано изобретение на Томас Едисон е електронен регистратор на гласуване. Това се случва през 1869 г.

9. Всеизвестен бил фактът, че Томас Едисон никога не признавал помощта на своите работници и сътрудници, всички големи успехи и всички изобретения е приписвал само на себе си.

10. Първият му финансов успех дошъл от изобретенията се дължи на патента на мултиплексорния телеграфен апарат през 1874г.

11. Макар, че често му се приписва, Едисон не е този, който е измислил електрическата крушка.

12. Освен страстта си към технологиите и изобретенията, той очевидно е обичал и птиците – имал е колекция от над 5000 пернати.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ