Интересни факти за живота на Лев Толстой

снимка: spisanie

Лев Толстой (28.09.1828г. – 07.11.1910 г.) е един от най-известните руски писатели, родоначалник на религиозно направление, наречено „толстоизъм“. Роден е в провинция Тула, Русия, в село Ясна поляна.

Родът Толстой е много древен и датира от 1351 г. Прадядо му – Пьотър Андреевич Толстой, бил ръководител на тайната царска канцелария.

Родителите му са руски благородници – умират, когато е дете. До 16-годишна възраст е обучаван в дома си. След това е приет във факултета по източни езици на Казанския университет.

Недоверието му към всяка проява на власт го кара да напусне университета. Младият писател се завръща в Ясна поляна и сам довършва образованието си.

През 1851 г. се присъединява към кавказката армия. Преживяванията по време на военната му служба го вдъхновяват да напише романа „Детство.Юношество.Младост“. След дългата военна служба и множеството звания той се връща в Крим, където пише „Севастополски разкази“ – първият му голям литературен успех.

Преди да се ожени за съпругата си София Андреевна е имал връзка с нейната майка. В този период започва да пише двата си най-велики романа – „Ана Каренина“ и „Война и мир“, с които самият писател никога не се е гордял.

Толстой е сред най-впечатляващите полиглоти – владеел е руски, английски, френски, немски, италиански, полски, чешки, сръбски, гръцки, холандски, турски и български. Това много му помагало в работата.

Писателят става последователен вегетарианец на 50 години. Преминаването към тази система на хранене е свързана с духовните и философските му търсения. Дори предрича, че един ден по-голямата част от човечеството ще спре да яде месо, а на месоядните ще се гледа като на канибали.

Религиозните възгледи на Толстой коренно променят начина му на живот и поведение. Той отрича насилието, експлоатацията и едновластието на църквата и държавата.

Формира ново християнско учение – толстоизъм, което отрича догмите и каноните. Това движение проповядва непротивене на злото чрез насилие. Заради толстоизмът писателят е отлъчен от руската православна църква.

Заедно със съпругата си София Толстой имат общо 18 деца, но 5 от тях умират в детска възраст.

Малко преди да почине, възнамерявал да напусне голямото си имение в Ясна поляна и да заживее в обикновена селска къща заедно с толстоистът Михаил Новиков.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ