Интересни факти за делфините

снимка: pixabay

Делфините са бозайниците, които са най-близки до човешкия род. Те също се считат и за най-интелигентните бозайници на земята. Делфинът е в тясна връзка със семейството на китовете. Името „делфин” произтича от древногръцката дума „Delphis”, която означава с „една утроба”. Следователно, по смисъла на думата, делфин означава „риба с утроба”. Съществуват тридесет и два вида океански делфини и пет вида речни делфини.

Най-големият делфин е орка или убиецът на китове. Най-малките делфини, известни на хората са делфините tucuxi, които са около четири фута. Най-дългият делфин, а именно китоубиецът може да достигне дължина до 30 метра и тегло над 12 000 паунда.

Делфините плуват изключително елегантно, което се дължи на тяхната вретеновидна форма. Тялото на делфина е широко в средата и заострено в двата края. Тази форма на тялото предполага изключително малко съпротивление на водата. Също така, делфините имат плавници, които им помогат да навигират пътя им през водата.

Делфините имат нещо като ноздра в горната част на главата си. Те също имат нещо като запушалка, състояща се от мускули, която не позволява на въздуха да отиде директно в белите дробове. Делфините е необходимо да дишат кислород, подобно на всички бозайници. Поради тази причина те излизат редовно на повърхността, за да поемат глътки въздух.

Делфините имат дълга муцуна. Те също имат ред остри, конусовидни зъби, които използват за сдъвкване на плячката. Делфините имат дорсална перка в средата на гърба. Тази гръбна перка варира по форма при различните делфини. Гръбната перка им помага да поддържат равновесие докато плуват.

Делфините кърмят малките си, използвайки млечните си жлези. Те могат да плуват до 260 метра под повърхността на океана. Делфините се срещат както в океаните, така и в някои реки. Делфините могат да останат под вода до петнадесет минути. Друг интересен факт за тях е, че използват техника, наречена еколокация за локализиране и съхраняване на храната си. Делфините са топлокръвни бозайници и имат вътрешна телесна температура от 30-35 градуса. Тялото на делфините е покрито с дебел слой мастна тъкан, наречена „китова мас”, която е точно под кожата и помага за запазване на тяхната телесна температура.

Делфините имат изключително остро зрение. Тяхните способности за чуване превъзхождат тези на човешките същества. Делфините използват слуха за еколокация, важен инструмент за оцеляването им и ловуването им. Най-уникалният аспект на делфините е възможността им да водят разговор, която е свързана с издаване на пискливи звуци, наподобяващи свиркане, които са все още неразгадана мистерия. Учените са на мнение, че подсвиркванията варират от делфин до делфин и са знак за осъществяване на комуникация.

Делфините са силни ловци на морска храна и различните видове делфини използват различни тактики за ловуване. Една обща тактика е, когато плячката се преследва до плитки води, където може да бъде лесно уловена. Делфините ловуват риба, различни морски животни и калмари. Често техни плячки стават морски костенурки, морски бозайници и дори птици. Делфините ловуват заедно. Те използват еколокация, за да уловят плячката си в дълбоките и тъмни води.

Най-често наблюдаваните видове делфини, са делфините с бутилковиден нос. Този вид може да нарастне от 2, 5 до 2, 8 метра. Те могат да плуват със скорост от пет до дванадесет километра в час, като в някои случаи дори могат да достигнат до тридесет и пет километра в час.

Делфините са известни като най-интелигентните същества на земята. Мозъкът на делфините тежи около 1500-1700 грама, докато мозъкът на човека тежи само 1200 грама

ПРОЧЕТИ ОЩЕ