Интересни факти за България, които всеки трябва да знае

снимка: © pixabay

1. Една от най-старите държави в Европа

България е една от най-старите държави в Европа. Тя е и единствената държава, която никога не е променяла името си от създаването си през 681г.

2. Пловдив – Един от най-старите постоянно населени градове в Европа и света

Пловдив, вторият по големина град в България, е един от най-старите постоянно населени градове в Европа и света. В различните класации той заема от 1-во до 3-то място, затова тук не е посочено на кое място е. През по-голямата част от своята 8000-годишна история той е бил известен като Филипополис. Пловдив има археологически останки, които показват, че хората са се заселили в района повече от 8000 години. За сравнение, Рим е млад приблизително 2800 години, а Атина е създадена преди 6000 години.

3. Най-старото златно съкровище

Във Варна е открито най-старото златно съкровище в света. През 1972г. в некропол в индустриалната зона на черноморската столица на България са открити почти 300 гроба. Артефактите са от 4600 – 4200г. пр. н. е.! Съкровището се състои от общо 3000 предмета и тежи шест килограма.

4. Най-старата православна църква е българската

В България е найстарата славянска православна църква. Тя е призната за независима църква през 870 г. сл. н. е.

5. 19 февруари – Денят на Освобождението на България

За първи път освобождението е чествано на 19 февруари (3 март нов стил) 1879г. във Велико Търново. Малко след след 9 септември 1944г. е обявен за шовинистичен и повече не се отбелязва. За официален и национален празник е обявен през 1991г. с решение на Народното събрание и се отбелязва всяка година на 3 март.

6. Българите говорят български

Това е изненада за много чужденци. След почти пет века под управлението на Османската империя България придобива своята независимост през 1908г. Въпреки различните религии, традиции и езици на българи и османци, българският дух и език оцеляват.

7. Българското знаме никога не е било пленявано

Българската армия никога не е губила битка. За съжаление също така никога не е печелила война. Един от най-значимите интересни факти за България е, че по време на битка българско знаме никога не е било пленено.

8. България е спасила своите евреи

Единствената държава в света, която е спасила своите евреи по време на Втората световна война. Въпреки факта, че страната е на страната на Германия, никой евреин никога не е бил транспортиран в концентрационен лагер.

9. Излел е Делю Хайдутин в космоса

Българската народна песен „Излел е Делю Хайдутин“ изпълнена от българската певица на народна музика Валя Балканска беше изпратена, като музикално послание от Земята към далечния космос на борда на американската космическа сонда – Вояджър I.

10. Най-точния календар в света

През 1976г. ЮНЕСКО обявява прабългарския календар за най-точния в света.

11. Първият цифров компютър в света

Джон Винсент Атанасов, изобретателят на първия цифров компютър 1937г., е от български произход. Син е на българския имигрант Иван Атанасов.

12. Най-великия борец за всички времена

Дан Колов е смятан от мнозина за най-великия борец за всички времена и легенда в бойните изкуства с удивителните 1500 победи и едва 72 загубени мача. Той остана горд българин до смъртта си. Негови са думите: „Чувствам се силен, защото съм българин“.

13. Кирилицата

Кирилицата заменя глаголицата, която е създадена по-рано от Кирил и Методий. Климент Охридски, който е ученик на Кирил, е опростил глаголицата. Кирилицата е третата официална азбука на ЕС, откакто България се присъедини към Съюза през 2007г.

14. България на три морета

Преди да попадне под османско иго, страната ни е била двойно по-голяма. Тя е опирала на три морета – Егейско (Бяло море), Адриатическо и Черно море.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ