Индонезия разследва смъртта на 99 деца от остра бъбречна недостатъчност

снимка: trud

Близо 100 деца в Индонезия са починали от остра бъбречна недостатъчност (ОБН) досега тази година, каза служител на здравното министерство в сряда, докато екип от експерти разследва скока в случаите, предава Ройтерс., съобщават Novini.bg.

Увеличаването на смъртните случаи идва след като правителството на Гамбия започна да разследва смъртта на 70 деца от ОБН, свързана с парацетамоловите сиропи, използвани за лечение на треска, които съдържат прекомерни нива на диетиленгликол и етиленгликол.

Служители от агенцията по храните и лекарствата на Индонезия казаха, че тези продукти не се предлагат на местно ниво и съставките, от които се състоят, вече са забранени за всички детски сиропи, продавани в страната.

Към 18 октомври индонезийските власти са идентифицирали 206 случая на ОБН сред деца, като 99 от тях са починали, каза говорителят на здравното министерство на страната Мохамад Сиахрил.

„Като превантивна мярка министерството поиска от всички здравни работници във всички здравни заведения временно да спрат предписването или предоставянето на каквито и да е течни или сиропни лекарства, докато нашето изследване и разследване не приключи“, каза той на пресконференция, добавяйки, че 65% от случаите са били лекувани в столицата Джакарта.

Министерството е закупило специализирани лекарства за ОБН за справяне с пика, каза той, докато разследването на причината продължава.

Индонезия сформира експертен екип, който да проучи скока на ОБН сред децата, състоящ се от местни здравни и педиатрични служители и представители на Световната здравна организация (СЗО). Проведени са консултации с експерти на СЗО, разследващи случаите в Гамбия.

Писмо от здравното министерство от 18 октомври, видяно от Ройтерс, изисква болниците да съберат всички лекарства, които семействата са дали на деца, приети с ОБН, за да могат да бъдат проведени токсикологични тестове.

В същото писмо се казва, че фармацевтите трябва да спрат продажбата на лекарства на основата на сироп до второ нареждане.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ