Изчезващите животни на България

снимка: © pixabay

Черен щъркел

снимка: © pixabay

Той е малко по-малък от белия щъркел, който сме свикнали да виждаме. Черни са главата, шията, гърдите, гърбът и крилете му. Останалата част от перушината е чисто бяла.

За разлика от белите си събратя, които обичат човешката компания, той живее в горите. Гнездото си строи върху дървета. Среща се в района на Ловеч, Монтана, Русе и Хасково. Смята се, че в Европа има около 6000 двойки от този вид.

В страната ни има 383 вида птици, 100 от тях са защитени от изчезване и са записани в Червената книга на България. Девет вида птици вече са изчезнали от териториите ни.

Леопардов смок

снимка: .alle.bg

На дължина достига около метър. Активен е през нощта, а през деня се крие. Обича каменисти местности, обрасли с храсти.

У нас се среща по поречението на река Струма, както и в района на Созопол. Храни се с гризачи, гущери и малки птици. Не е опасен за хората, въпреки че хапе, ако бъде уловен. Не е отровен.

В Червената книга са записани 2 земноводни и 13 влечуги, застрашени от изчезване. 

Тюлен монах

снимка: zamoreto

Това е един от най-застрашените бозайници в световен мащаб. Дълъг е около 2 м и стига до 320 кг в зряла възраст. Обитава пещери по морското крайбрежие.

Храни се с риба и това е една от причините да е критично застрашен от изчезване – става жертва на рибарите, защото тюлените често късат мрежите в опит да извадят рибата.

Последните сведения за тюлен монах, видян у нас, датират от 90-те години. Счита се, че такъв е видян и край бреговете на Аркутино през 2004 г., но това не е документирано със снимки.

В Червената книга има записани 19 бозайника, които са на път да изчезнат от територията на страната.

източник: profit

ПРОЧЕТИ ОЩЕ