Изследователи разработват цимент от хранителни отпадъци

снимка: dailysabah

Изследователите Кота Мачида и Юя Сакай от университета в Токио са разработили технология, която може да прехвърли хранителните отпадъци в годен за консумация цимент за строителни цели.

Това е първият в света процес за производство на цимент изцяло от хранителни отпадъци. Изследователите казват, че огъването на техния продукт е почти четири пъти по-голям от този на обикновения бетон.

Мачида и Сакаи казват, че се надяват да помогнат за намаляване на глобалното затопляне, облекчавайки проблемите, свързани с отпадъците от хранителни материали, които отделят метан, когато гният, докато са заровени в депата.

Сакаи разработва технологията, докато изследва устойчиви материали, които могат да заменят бетона на циментова основа. Производството на цимент представлява 8% от световните емисии на въглероден диоксид, според мозъчния тръст Chatham House.

снимка: dailysabah

Той за първи път разработи начин за производство на бетон чрез подлагане на пулверизирани дървесни частици на топлинно компресиране. Тристепенният процес на сушене, пулверизиране и компресиране е извършен с помощта на прости миксери и компресори, които според изследователите могат да бъдат закупени от Amazon.

Сакаи и Мачида решават да направят същото с хранителните отпадъци. Предишни опити, използващи хранителни отпадъци за направата на цимент, изискваха пластмасите да бъдат смесени, за да се слепят материалите.

След месеци на неуспехи те разбраха, че могат да накарат цимента да се свърже, като коригират използваната температура и налягане.

„Най-трудната част беше, че всеки вид хранителни отпадъци изисква различни температури и нива на налягане“, каза Сакаи.

снимка: dailysabah

Други експерименти в използването на хранителни отпадъци в строителството се фокусират главно върху използването на неща като утайка от кафе или пепел от биологични отпадъци като пълнител в обикновен бетон.

Сакай и Мачида казват, че са направили успешно цимент, използвайки листа от чай, портокалови и лукови кори, утайка от кафе, китайско зеле и дори остатъци от кутия за обяд.

Те коригираха вкусовете с различни подправки и откриха, че цветовете, аромата и вкуса на цимента могат да бъдат доста привлекателни. За да може да изяде материала, човек трябва да го натроши на парчета и да го свари, каза Сакаи.

За да направи циментът водоустойчив и да го предпази от изяждане от гризачи и други вредители, той може да бъде покрит с японски лак.

Хранителните отпадъци са огромен проблем в Япония и по света. Япония е произвела около 5,7 милиона тона хранителни отпадъци, годни за консумация през 2019 г., а правителството има за цел да намали тези около 2,7 милиона тона до 2030 г.

Мачида стартира компания, наречена Fabula Inc. миналата година с двама свои приятели от детството. Те работят с други компании, за да направят чаши, прибори за хранене и мебели от хранителен цимент.

Сакай казва, че процесът може да се използва за направата на импровизирани за консумация жилища за бедствия.

„Например, ако храната не може да бъде доставена на евакуираните, те биха могли да ядат импровизирани легла, направени от хранителен цимент“, каза той.

Хранителният цимент може да се използва повторно и е биоразградим, така че може да бъде заровен, когато вече не е необходим.

„Нашата крайна надежда е този цимент да замени пластмасата и циментовите продукти, които имат по-лошо въздействие върху околната среда“, каза Мачида.

източник: dailysabah

ПРОЧЕТИ ОЩЕ