Изненадващо нарастване на британската икономика

снимка: © pixabay

Икономиката на Великобритания нарасна неочаквано през май с 0,5%, компенсирайки спада с 0,2% през април (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,3%) и надвишавайки пазарните прогнози за икономическа стагнация, показват данни на официалната британска статистика ONS, информира БНР.

БВП вече е с 1,7% над нивата си от февруари 2020 г. – точно месец преди началото на коронавирусната пандемия.

През трите месеца до май включително БВП се повиши с 0,4% след растеж с 0,2% през предходните три месеца и очаквания за нулев растеж.

ONS отбеляза, че здравните услуги бяха основен двигател на растежа през май, визирайки „голямо увеличение на назначенията на общопрактикуващи лекари, което компенсира продължаващото намаляване на програмите за Covid тестване и проследяване и за ваксиниране срещу коронавируса“. Това допринесе за повишение на производството в цялата сфера на услугите с 0,4% през май.

Автомобилните превозвачи също имаха натоварен месец, докато туристическите агенции се справиха добре със засиления интерес за почивки, посочи още ONS., предадоха novini bg.

В същото време индустриалното производство нарасна през май с 0,9% в резултат на растеж с 1,4% в промишлеността и с 0,3% в комуналните услуги. Строителният сектор пък се разшири с 1,5%.

От друга страна обаче, производството на потребителски услуги е намаляло с 0,1%, водено от спад с 0,5% в търговията на дребно.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ