Изненадващи неща, които ноктите разкриват за здравословното ни състояние

снимка: © unsplash

Бели петна

Малки бели петна по ноктите не са рядкост, те биха могли да бъдат причинени от куп различни неща, включително гъбична инфекция, алергична реакция, нараняване на ноктите, недостиг на витамини. Много често това е показател, че е необходима промяна в диетата ви. Увеличаването на приема на калций и витамин С може да помогне да намалите шансовете си за развитие на петна по ноктите. Но когато тези бели петна са съчетани със симптоми на заболяване, тогава може да се наложи да потърсите лекарска помощ.

Малки дупчици или чертички

Това може да бъде ранен индикатор за възпалителен артрит или псориазис.

Набраздени нокти

Браздите могат да бъдат вертикални или хоризонтални. Вертикалните могат да бъдат нормална промяна, освен ако не са свързани и с промяна на цвета – това може да е признак на желязодефицитна анемия. Хоризонталните могат да са показателни за бъбречно заболяване или лекарствена реакция.

Жълти нокти

Жълтите нокти може да са признак на няколко заболявания, включително гъбични инфекции, но също и чернодробни или бъбречни заболявания.

Бледа основа на ноктите

Ако ноктите ви са по-бледи от обикновено, това може да е признак на анемия, чернодробно заболяване или сърдечна недостатъчност.

Синкави нокти

Ако ноктите ви имат син оттенък, това може да е знак, че не получавате достатъчно кислород, което може да е показател за белодробно заболяване или сърдечно-съдови проблеми.

Сухи или лесно чупливи нокти

Такива нокти могат да бъдат симптом на хипотиреоидизъм или желязодефицитна анемия. Това обаче може да не е единствената причина – тези признаци се появяват и когато непрекъснато миете ръцете си (наблюдава се при здравни специалисти и готвачи например). Може да защитите ръцете си с ръкавици и да използвате лосиони, ако няма свързано основно заболяване.

Тъмно син или черен пигмент

Това може да не е голяма работа, но може да бъде и предупредителен знак. Ако има потъмняване на един нокът, той трябва да бъде прегледан незабавно от лекар. Това може да бъде отлагане на меланоцитите и може да варира от доброкачествено образувание като невус до по-сериозно образувание като меланом.

Слаби или меки нокти

Ако ноктите ви не са толкова силни, колкото искате, това може да е признак на хранителен дефицит, особено в областта на протеините. За да подсилите структурата на ноктите си, яжте здравословни храни, които могат да повишат нивата на кератин, включително месо, яйца, киноа, боб или други храни, богати на протеини.

Подпухнали кожичкки

Ако кожичките ви изглеждат подути или подпухнали, това може да показва нарушение на съединителната тъкан, лупус, други автоимунни заболявания или инфекция.

източник: edna

ПРОЧЕТИ ОЩЕ