ИЗКАЗВАНЕ: Този ​​вид пратки са потенциален път към Третата световна война

снимка: © pixabay

Бившият съветник по военната политика на бившия германски канцлер Ангела Меркел и пенсионираният бригаден генерал Ерих Вад се обявиха против доставката на тежки оръжия в Украйна.

„Този ​​вид пратки са потенциален път към Третата световна война“, каза Вад пред DPA във вторник., предаде TASS.

Той добави, че е възможно да се управляват и използват сложни оръжейни системи, като бойни танкове Leopard или бронирани превозни средства Marder, само след дълги години обучение. Следователно, според Вад, те няма да са от полза за украинските сили нито сега, нито в обозримо бъдеще.

Според пенсионирания генерал, ако Европа не иска Трета световна война, тя рано или късно ще трябва да „избяга от тази логика на военна ескалация и да започне преговори“.

„Шансовете за преговори всъщност не са лоши“, каза Вад, добавяйки, че страните в конфликта трябва да изберат диалог, вместо „да позволяват да бъдат дърпани още повече в тинята на дълга война с несигурен изход“.

Пратки с тежки оръжия

В понеделник германският външен министър Аналена Бербок изрази мнение на срещата на министрите на ЕС в Люксембург, че Киев се нуждае от тежки оръжия и че сега не е моментът за извинения по този въпрос.

В понеделник ръководителят на германската Rheinmetall Армин Папергер каза пред Handelsblatt, че компанията планира да достави до 50 употребявани бойни танка Leopard 1 и до 60 изведени от експлоатация бронирани превозни средства Marder. Той изрази увереността си, че украинските войници могат да бъдат обучени да управляват Leopard 1 само за дни.

На 26 февруари германското правителство одобри доставките на оръжие за Украйна. Берлин взе решение да изпрати 1000 противотанкови оръжия и 500 преносими системи за противовъздушна отбрана Stinger. На 14 март германските власти заявиха, че са решили да не предоставят информация за оръжейни доставки за Украйна, за да избегнат допълнителни рискове.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ