ИЗВЕСТНИТЕ И ОБИЧАНИ РОМИ, ЗА КОИТО МАЛКО ХОРА ЗНАЯТ

снимка: © pexels

Ромите напуснали Индия през 10 век, днес вече са разселени из цяла Европа. Според някои източници, има 10 милиона роми по света, главно в Румъния (550 000), България (350 000) и Чехия (210 000) 

Много известни артисти и учени са горди с ромския си произход, но има някои звезди, за които знаехме всичко, освен че имат ромски произход.

Чарли Чаплин (1889-1977) е роден в цигански катун

снимка: debati


Навсякъде по света се разпространява сензацията, че е открит документ, който удостоверява, че един от най-големите герои на нямото кино, Чарли Чаплин, всъщност е ром и че той е роден в цигански катун. Писмото- документ е намерено в скрин, наследен от дъщеря на Чаплин, Виктория. Разпространил го е Джак Хил от Тамворда, като така разкрива произхода на прочутия актьор и режисьор, както и фактите около него, които е научил от своята леля.
„Катунът, в който е роден Чарли, е принадлежал на Ромската кралица, която е моя леля. Роден е в Блек Печ, Сметвик близо до Бирмингам“.
Black patch e катунарско селище от епохата на индустриализацията в Бирмингам през 1880 г., а акт за раждане на Чаплин никога не е намерен, въпреки че в края на 1880 г. е бил законово задължение.

Майкъл Кейн (1933), носител на два Оскара, е от ромски произходСнимка: Getty

Според списание „Gypsy Roma Traveller“, един от най-добрите британски филмови и театрални актьори, сър Майкъл Кейн има ромски произход. Неговото пълно име е Маурис Джоузеф Миклваят.  
Баща му имал същото име. Кейн е двукратен носител на наградата Оскар – 1987 г. (за филма на Уди Алън  „Хана и нейните сестри“) и 2000 г. (Домакински правила“).  Награден е със званието рицар от кралица Елизабет II заради неговия принос във филмовото изкуство.

Холивудският актьор Юл Борисович Бринер, според собственото му свидетелство, е имал в кръвта една четвърт ромски произход и една четвърт от евреите. Дядо му по майчина линия бил руски евреин, а баба му – руска ромка. Сред ромите Бринер научил да свири на китара и да играе на трапец. Той е избран за почетен ръководител на ромите и  гордо носел титлата до  смъртта си. Играл е в големи световни филмови хитове като „The Magnificent Seven“, а е имал и забележителна роля на принца и на фараона Рамзес в култовия филм Моисей и 10 Божи заповеди. 

Елвис Пресли (1935-1977)

снимка: bnr

Според списание „Gypsy Roma Traveller“, далечни роднини на краля на рока, Елвис Пресли са роми, които са  живели в Германия в началото на 18 век и  са емигрирали в САЩ. Списанието твърди, че моминското име на майката на  Пресли било Смит, което, както е посочено в статията “ е характерно за британските роми“.  Въпреки това, Дейвид Елтир, писател и изследовател на ромската култура посочва, че това е „дезинформация.“  Доколкото е известно в професионалните кръгове, няма бележки във връзка с ромския произход на Елвис Пресли. „Фактът, че някой е имал роднини роми преди 300 години, не означава, че самият той е ром“, посочва Елтир.

Пабло Пикасо (1881-1973) се е гордеел, че е ром

снимка: rayhabe

 Един от най-големите художници, скулптори, карикатуристи и художници на 20 век, основател на кубизма (с Жорж Брак), испанецът Пабло Пикасо, е бил горд със своя ромски произход.

Художникът, който е създал повече от 6 000 картини, скулптури и рисунки и чиито произведения са оценени на милиони, се е женил два пъти и е имал много любовници. Той имал четири деца, а последното му дете, дъщерята Палома, се е родила, когато Пикасо е на 68 години.

източник: zdravey

ПРОЧЕТИ ОЩЕ