Зеленски с нова инициатива, целяща да засили връзките на Украйна с Източна Европа

Снимка: Getty images

Украинският президент Володимир Зеленски обяви нова инициатива, която има за цел да засили връзките на Украйна с източноевропейските и балтийските държави, в редовното си видеообръщение през нощта. Форматът е наречен „Киевска инициатива“ и по думите на Зеленски целта е защита на общите интереси, особено в сферата на сигурността.

„В работата му вече участват европейските съседи на Украйна. Това са Полша, Унгария, Румъния, Словакия, балтийските страни. Работата е на ниво външно политически съветници на държавните глави.

Това е много перспективна линия на работата ни в евроатлантическо направление“, каза той. Зеленски съобщи, че е провел съвещание с представителите по отбраната и сигурността, като на него са били обсъждани мерките за сигурност по повод утрешния национален празник на страната.

По-рано украинското военно разузнаване призова хората да бъдат особено бдителни по време на Деня на независимостта заради повишена опасност от ракетни удари и провокации от страна на Русия. Володимир Зеленски каза още, че от началото на военните действия руската страна е пуснала близо 3500 ракети по територията на Украйна. Той подчерта, че в същото време Москва цинично събира Съвета за сигурност на ООН, за да обсъди ситуацията със Запорожката атомна електроцентрала.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ