Зеленски предупреди украинците за възможността от „особено злобна“ руска атака

 СНИМКА: Ройтерс

Президентът на Украйна Володимир Зеленски снощи предупреди украинците да бъдат бдителни през следващата седмица, когато страната ще отпразнува своят ден на независимостта, след като в Крим избухнаха нови взривове, а ракета рани 12 цивилни в близост до атомна електроцентрала, предаде Ройтерс.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви, че украинците не трябва да позволяват на Москва да „разпространява униние и страх“ сред тях, докато отбелязват 31 години независимост от съветско управление.

Всички трябва да сме наясно, че тази седмица Русия може да се опита да направи нещо особено грозно, нещо особено злобно, заяви Зеленски преди годишнината на 24 август, когато се навършват и шест месеца от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна., предават novini.bg.

В обръщението си Зеленски спомена косвено и поредицата от експлозии през последните дни в Крим – украинската територия, завзета и анексирана от Русия по време на нахлуването през 2014 година. Украйна не е поела отговорност за нападенията, но според анализатори поне някои от тях са станали възможни благодарение на новата техника, използвана от украинските сили.

Тази година буквално можете да усетите Крим във въздуха, че окупацията там е само временна и че Украйна се завръща, каза Зеленски, цитиран от БТА.

Русия и Украйна си размениха и нови обвинения за обстрел на района на АЕЦ „Запорожие“, превзет от Русия от март. Владимир Рогов, назначен от Русия администратор в близкия град Енергодар, заяви, че украинските сили са нанесли най-малко четири удара по централата. Евгений Етушенко, кмет на контролирания от Украйна Никопол на отсрещния бряг на река Днепър, заяви, че руските сили многократно са обстрелвали града.

Вече повече от седмица се водят преговори за организиране на посещение на централата от служители на Международната агенция за атомна енергия към ООН, отбелязва Ройтерс.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ