Зеленски отхвърли сделка с Русия: Няма да има компромис!

снимка: bbc

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли възможността да се откаже от каквато ѝ да е територия, принадлежаща на страната му, за да сключи мирно споразумение с Русия.

Той даде интервю за BBC в навечерието на годишнината от началото на войната на Владимир Путин в Украйна, в което заяви, че всякаква териториална отстъпка ще направи така, че Москва да „продължи да се връща“ в страната му.

Западните оръжия ще ни приближат повече до мира, смята Зеленски.

Според него предричаната пролетна офанзива на руснаците вече е в ход. „Руските атаки вече са започнали в няколко направления“, добави той. Вярва обаче, че украинските сили могат да удържат напредъка на силите на Путин, докато не дойде време за тяхната контраофанзива.

„Разбира се, съвременните оръжия ускоряват мира. Оръжията са единственият език, който Русия разбира“, каза Зеленски пред BBC.

Миналата седмица той се срещна с лидерите на ЕС и Обединеното кралство в опит да засили международната подкрепа и да поиска модерни оръжия за защита на страната си. Когато президентът на Украйна поиска модерни изтребители, британският премиер Риши Сунак заяви, че „нищо не е изключено“. Но Киев е все по-разочарован от скоростта, с която пристигат западните оръжия. Смята се, че за бойните танкове, обещани миналия месец от редица западни държави, включително Германия, САЩ и Обединеното кралство, все още остават седмици до пристигането им на бойното поле.

Зеленски се спря и на заплахата, идваща от лидера на Беларус Александър Лукашенко, който разкри, че е готов да започне война заедно с руските войски от своята територия, ако само един украински войник пресече границата. „Надявам се, че (Беларус) няма да се присъедини към войната“, каза Зеленски.

„Ако това стане, ние ще се бием и ще оцелеем“. Да се позволи на Русия отново да използва Беларус за нападение, би било „огромна грешка“, добави той, пише actualno.com.

Преди 12 месеца руските сили започнаха част от пълномащабната си инвазия от Беларус. Те се насочиха на юг към столицата Киев, но бяха отблъснати и принудени да се оттеглят в рамките на няколко седмици, след като понесоха тежки загуби.

На въпроса дали е изненадан от тактиката на Русия във войната, Зеленски я определи като „безполезна“. „Начинът, по който унищожиха всичко… Ако техните войници са получили и изпълнили тези заповеди, това означава, че те споделят същите ценности“ като ръководителите си, смята той.

„Ние избрахме този път. Искаме гаранции за сигурност. Всякакви териториални компромиси биха ни направили по-слаби като държава“. „Не става въпрос за самия компромис“, каза той. „Защо да се страхуваме от това? Всеки ден в живота си правим милиони компромиси. Въпросът е с кого. С Путин? Не. Защото няма доверие. Диалог с него? Не. Защото няма доверие“, повтори Зеленски.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ