Зеленски: Киев иска прозрачно разследване на събитията в Буча

снимка: greekreporter

Осигурихме максимален достъп на журналисти до Буча и други градове на Украйна, каза Зеленски.

Украинският президент Владимир Зеленски заяви във вторник, че се интересува от всеобхватно и прозрачно разследване на последните събития в Буча, близо до столицата на страната Киев, предаде TASS.

„Интересуваме се от максимално, пълно и прозрачно разследване, резултатите от които ще бъдат обявени и разяснени на цялото международно общество“, каза Зеленски във видеообръщение, публикувано от пресцентъра му във вторник.

На 3 април руското министерство на отбраната опроверга обвиненията на Киев за убийства на цивилни в град Буча, Киевска област. Министерството заяви, че руските сили са се оттеглили напълно от Буча на 30 март, докато „доказателствата за престъпления“ са се появили едва четири дни по-късно, когато служители на украинската служба за сигурност пристигат в Буча.

Министерството на отбраната каза още, че кметът на Буча Анатолий Федорук е потвърдил във видеообръщение на 31 март, че в града няма руски войски и не е споменал цивилни, застреляни и убити по улиците. Руският външен министър Сергей Лавров определи ситуацията в Буча като „атака с фалшиви новини“.

Президентът Владимир Путин обяви на 24 февруари, че в отговор на искане на ръководителите на републиките на Донбас е взел решение за провеждане на специална военна операция в Украйна, за да защити хората, „потърпевши от насилие и геноцид от страна на Киевски режим от осем години“.

Руският лидер подчерта, че Москва няма планове за окупация на украински територии и операцията е насочена към демилитаризиране и денацификация на Украйна.

При изясняване на развитието на събитията руското министерство на отбраната увери, че руските войски не са насочени към украински градове, а се ограничават до хирургически нанасяне на удари и извеждане от строя на украинската военна инфраструктура. Няма никакви заплахи за цивилното население.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ