Защо октоподите се самоунищожават след чифтосване

снимка: © unsplash

Октоподите трагично се самоунищожават след чифтосване.
Октоподите са обречени да останат сираци от съвсем малки. След като самката октопод снася яйцата си, тя спира да се храни и започва да се самоунищожава, разкъсва кожата си и отхапва върховете на пипалата си.
Когато малкият октопод излиза от яйцето си, майка му вече е мъртва. Няколко месеца по-късно баща му също ще умре.
Краткият и мрачен живот на октопода отдавна вълнува учените. През 1944 г. изследователите предполагат, че чифтосването по някакъв начин задейства молекулярния бутон за „самоунищожаване“ в морските същества.
Нужни бяха почти 80 години, но най-накрая се оформя хипотеза. Наскоро изследователи установяват, че чифтосването изглежда променя няколко критични биохимични пътища, базирани на холестерола, в различни хормони при женските октоподи.
През 1977 г. изследователите разбират, че оптичната жлеза по някакъв начин играе роля в програмираната смърт на октопод.
Този орган е подобен на хипофизата при хората. Той се намира между очите на октопода и е свързан със сексуалното развитие и стареенето на главоногите. Когато се отстрани от женския октопод, съществото живее няколко месеца след снасянето на яйцата си.

източник: zdravey


 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ