Защо някои деца растат по-бързо от други?

снимки: © pixabay

Учени от университета в Берген, Норвегия, установиха, че гените до голяма степен определят защо бебета наддават и растат с различно темпо в първите години от живота си, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес„.

След раждането си хората растат бързо. Ръстът се увеличава с около 50 на сто, теглото почти се удвоява в първите години. След това растежът се забавя и навлиза в стабилна фаза по време на детството до пубертета. 

Изследователи от Центъра за изследване на диабета в университета на Берген установиха причините за тази динамика на растежа. Те са изследвали гените на 30 000 деца и техните родители от национална база данни. Проучени са милионите генетични варианти и са свързани с данни за растежа от измерванията на ръст и тегло от раждането до навършването на 8 години.

„Оказа се, че гените, свързани със затлъстяването, апетита и консумирането на енергия от организма, са отговорни за регулиране на растежа“, каза проф. Пал Ньолстад

„Динамиката в тези специфични гени въздейства само върху някои от различните фази на растежа. Смятаме, че това е една от вероятните причини, поради които родителите забелязват, че някои деца са родени със значително по-голям апетит от други и имат значително повече мастна маса в ранните си години. Изглежда тези динамични ефекти са особено важни в първите години от живота и не увеличават риска от затлъстяване по-късно“, каза той.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър метаболизъм„.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ