Защо бебетата миришат толкова хубаво?

снимка: © pixabay

Бебетата може и да изглеждат беззащитни, но науката твърди, че те всъщност са снабдени с някои доста мощни механизми, които им осигуряват оцеляване, като големи очи, мека кожа и пухкави бузки – всички тези качества, които карат сърцата ни да се разтапят и принуждават възрастните да се грижат за тях въпреки експлозивните пелени, плюенето и недоспиването. И, разбира се, миризмата на новородено.

Горната част на главата на новороденото е вероятно един от най-възхитителните аромати, които съществуват, точно след прясно изпечените шоколадови бисквити и соления морски въздух. Но ароматът на бебето ви е нещо повече от приятен – той може да помогне на двама ви да се свържете в първите дни от живота му.

Обикновено има някаква приятна, сладка, леко кисела миризма, която съпътства новороденото през първите няколко седмици от живота му – но конкретните нотки са различни при различните бебета. Една майка ще каже, че нейният малчуган мирише на комбинация от сапун, мляко и пресен хляб. Други просто ще опишат новите си мъничета като „сладки“.

Тази уникална миризма се появява в момента, в който бебето се роди, независимо дали е чрез цезарово сечение или нормално раждане. Тя продължава няколко седмици и след това постепенно изчезва.

Тази миризма има силно въздействие върху хората. Изследване, публикувано в списание Frontiers in Psychology, наблюдава мозъчната активност на 30 жени (15, които наскоро са родили, и 15, които никога не са раждали), докато те миришат ризи, които са били носени от непознати за тях новородени бебета.

Резултатите са очаквани, но и удивителни: И двете групи жени показват мозъчна активност в области, свързани с поведение, свързано с възнаграждение и стимули като вкусна храна или наркотик. С други думи, миризмата на бебетата наистина е опияняваща!

източник: ох,на мама

ПРОЧЕТИ ОЩЕ