Защо бамята е толкова полезна и какви са здравословните свойства

снимка: © unsplash

У нас много хора подценват бамята, тъй като не са запознати с нейните здравословни свойства.

Бамята е позната в целия свят, тя се използва не само в кулинарията, но и в медицината и текстилната промишленост.
Младите плодове се използват за ястия, туршии и за сушене, а семената, съдържащи 20 % масло като сурогат на кафето. От изсушените стебла се правят въжени изделия.

Защо бамята всъщност е толкова полезна?

Бамята помага за контролиране на диабета

Научно проучване, публикувано в списанието Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences, доказва че бамята помага в борбата с диабета. Плъховете с диабет, които са били хранени с бамя и прах от семената ѝ в продължение на период от 28 дни, са имали значително намаляване в нивата на кръвната захар в сравнение с контролната група. Научните работници смятат, че това се дължи на високото съдържание на фибри в бамята, които спомагат за стабилизирането на кръвната захар чрез регулиране на скоростта, с която захарта се абсорбира от стомашно-чревния тракт.

Бамята подобрява храносмилателната система.

Счита се, че полизахаридите в бамята помагат за поддържане на здравословно ниво на бактериите в стомаха и по-специално на хеликобактер пилори, която при големи количества, може да предизвика гастрит и стомашни язви.

Бамята е богата на витамин С

Бамята e добър източник на различни хранителни вещества и по-специално на витамин С. Увеличаването на приема на храни богати на витамин С може да помогне за поддържане на вашия имунитет, за предотвратяване на вредното въздействие на свободните радикали в организма и за регулиране на кръвното ви налягане.

Бамята е също много добър източник на В витамини, като например витамин В6 (пироксидин). Това хранително вещество помага за метаболизма на мазнини, въглехидрати и амино-киселини, подпомага здравето на вашите лимфни възли и може да допринесе за регулирането на нивата на кръвната захар.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ