Захарова: ЕС се превръща в икономическа ръка на НАТО

снимка: © pixabay

Европейският съюз се превърна в икономически клон на Северноатлантическия алианс (НАТО), каза в събота говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изказването на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел относно военното решение на конфликта в Украйна предаде TASS.

„Толкова за „икономическата организация“! Това вече не е Европейският съюз. Това е просто отдел на НАТО за икономически отношения“, написа дипломатът в канала си в Telegram.

По време на посещението си в Киев Борел каза за първи път в историята на Европейския съюз, че конфликтът „ще бъде спечелен на бойното поле“, но не чрез дипломатически усилия.

Лидерите на ЕС никога не са направили никакви изявления за приоритета на военната победа над политическото решение по време на войните в Югославия, или в Либия, или в Афганистан, където повечето страни от ЕС бяха включени като членове на НАТО. Подобни изявления не бяха изразени и по време на водената от САЩ инвазия в Ирак, която водещите страни от ЕС осъдиха като основаваща се на дезинформация и лъжи относно притежаването на оръжия за масово унищожение от Багдад.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ