Започна второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и РСМ

снимка: mfa

В Министерството на външните работи (МВнР) започна второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Северна Македония (РСМ), съобщи бТВ.

Малко преди това министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи и водената от него делегация дойдоха в сградата на МВнР. 

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на изпълнението на Договора и ще бъдат договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. За целта в София ще бъде подписан протокол между министрите на външните работи на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи.

Според решението на българското Народно събрание от 24 юни подписването на протокола е условия България да одобри Преговорна рамка за РСМ. Очаква се следващата седмица да се проведе първата политическа междуправителствена конференция Северна Македония – Европейски съюз в Брюксел. Реалните преговори обаче се предвижда да започнат след като Северна Македония промени конституцията си и впише българите в нея наравно с другите народи. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ