Естония се готви за режим на тока

снимка: © pixabay

Естонският премиер Кая Калас заяви пред нацията си, че са възможни прекъсвания на електрозахранването, ако Русия изхвърли балтийските държави от общата енергийна мрежа, съобщава Ройтерс. Също така тя обяви внезапно учение за бойна готовност на въоръжените сили.

Трябва също така да сме подготвени, че Русия може да изключи Естония, Латвия и Литва от тяхната електрическа мрежа“, каза тя в телевизионно обръщение. Би било разумно да сме подготвени за възможни прекъсвания на електрозахранването – това включва държавни институции, компании и всеки човек“, добави тя, описвайки всички смущения като „временни“.

Почти 3000 резервисти бяха призовани на ежегодно едноседмично отбранително учение в Естония. Премиерът подчерта, че няма непосредствена военна заплаха за страната.

Тя призова руските граждани, живеещи в Естония, да игнорират всякакви призиви да се бият в Украйна: „Не отивайте, защото няма връщане назад“.

Тридесет години след отделянето от тогавашния Съветски съюз и 17 години след присъединяването си към ЕС, балтийските държави Литва, Латвия и Естония все още са енергозависими от Русия.

Финансиран от ЕС проект на стойност 1,6 милиарда евро има за цел да изключи балтийските държави от общата им енергийна мрежа с Русия и Беларус през 2025 г. в полза на децентрализираната електроенергийна система на континентална Европа.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ