„Енергоатом“ предупреди за висок риск от изтичане на радиация от АЕЦ „Запорожие“ след руски обстрел

снимка: © Getty Images

Украинската държавна компания „Енергоатом“ предупреди за изключително висок риск от изтичане на радиация от Запорожската атомна електроцентрала заради руските артилерийски обстрел, съобщава БНР.

Русия е изпратила писмо до членовете на Съвета за сигурност на ООН, в което прилага доказателства за обстрел на Запорожката атомна електроцентрала, извършен на 25 август от украинските сили. Според руското министерство на отбраната, през последните дни са извършени украински атаки с дронове, тежка артилерия и реактивни системи за залпов огън.

Властите в Запорожка област са готови за всякакво развитие на обстановката около Запорожката атомна електроцентрала, като е разработен и план за евакуация на населението при необходимост, заяви ръководителят на назначената от Москва областна администрация Евгений Балицки.

Международната агенция за атомна енергия е утвърдила списъка с експерти, които се очаква да пристигнат в атомната електроцентрала идната седмица, пише „Ню Йорк Tаймс“. В делегацията ще бъде генералният директор на агенцията Рафаел Гроси и още 13 представители предимно на неутрални страни, като няма да бъдат включени специалисти от Великобритания и Съединените щати.

Великобритания обяви, че ще дари шест подводни дрона на Украйна, за да ѝ помогне да неутрализира руските мини край бреговете си. Десетки членове на украинския флот ще бъдат обучени да използват дроновете през следващите няколко месеца, като обучението на първите от тях вече е започнало.

Пентагонът е разширил използването на морски транспорт за доставки на оръжия за Киев през пролетта, коментира „Вашингтон поуст“. Според изданието това е знак, че Вашингтон очаква засилване на конфликта в Украйна и че той може „да продължи месеци наред и даже години“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ