Експерт: Цените на храните ще скочат двойно

снимка: © pixabay

Цените през есента на храните ще се повишат двойно. Това стана ясно от думите на доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН пред бТВ. , съобщиха новините.

“Прибираме реколтата от зърно, а азотните торове са с 3-4 пъти по-скъпи. Това е интензивна култура, която изисква обработка от комбайни трактори, а дизелът поскъпна. За да се съхранява зърното трябва електроенергия, а хлябът се пече на газ”, обясни Боюклиев.  

Той подчерта, че всяка година цените лятото на храните са по-ниски. 

“Дължи се на това, че е лято и реколтата е прибрана. Нашите изследвания показват, че 30% от хората разчитат на собствено производство по дворовете по селата. Стопанската година започна от 1 октомври и завършва на 1 октомври следващата година, когато реколтата е прибрана, а през тези 12 месеца земеделският производител непрекъснато влага суровини, материали, финансови средства. Сега през лятото цените са различни, но имаме и две кризи – COVID и войната в Украйна”, добави Боюклиев. 

Той бе категоричен, че по-ниските цени сега не се дължат на политиката на правителството, а са заради световните тенденции.  

ПРОЧЕТИ ОЩЕ