ЕКСПЕРТИ НА САЩ: Трябва ли да се изпраща оборудване за чужд конфликт

снимка: © pixabay

Губернаторите на Айова и Небраска обявиха междуведомствени инициативи за даряване на полицейско защитно оборудване, включително военно, като каски и жилетки на Украйна, за да помогнат на цивилните да се защитят срещу руската инвазия. Губернаторът на Небраска Пийт Рикетс каза, че неговият щат ще изпрати 550 защитни средства, а губернаторът на Айова Ким Рейнолдс каза, че щатският отдел за обществена безопасност и 18 правоприлагащи агенции ще предоставят на Украйна 860 части., предаде CNN.

Експертите твърдят, че е безпрецедентно за американските правоприлагащи органи да дарят полицейско защитно оборудване и военно оборудване на чужда държава .

Повдига се въпроса относно ролята на полицейското управление, и дали като местни правоприлагащи органи те трябва да изпращат оборудване за чужд конфликт извън тяхната юрисдикция.

Някои от екипировките , дарени от службите, включително някои видове защитни жилетки, не се квалифицират като военни, което означава, че могат да бъдат изпратени в Украйна без одобрение от федералното правителство, според ветеран от армията на САЩ Алекс Плицас, който работи с няколко полицейски управления в Кънектикът, за да изпрати оборудването до Украйна. Типична жилетка, носена от полицай, предназначена за спиране на повечето патрони с пистолет, няма да се квалифицира като военен клас.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ