Европа отказва да плаща Руския газ в рубли

снимка: © pixabay

Германският канцлер Олаф Шолц разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин, за да обсъди плащанията за руския природен газ, съобщи говорител на германския кабинет в сряда, предаде TASS.

Берлин все още вярва, че договорите трябва да се плащат в евро и долари, каза говорителят.

Путин „заяви, че ще приеме закон, според който доставките на газ ще се плащат в рубли от 1 април“, се казва в изявление на германския кабинет. Путин „подчерта по време на разговора, че нищо няма да се промени в договорите за европейските партньори“, се казва в изявлението.

„Плащанията все още ще се изпращат изключително в евро и, както обикновено, ще бъдат превеждани към Газпромбанк, която не е засегната от санкции. След това банката ще обмени парите в рубли“, каза германският кабинет, описвайки предложението.

„Канцлер Шолц не се съгласи с тази процедура по време на разговора, но поиска информацията в писмен вид, за да разбере процедурата по-добре“, казаха от кабинета.

„Решението на Г-7 остава в сила: енергийните доставки се заплащат изключително в евро и долари, както е посочено в договорите“, се казва в изявлението.

Германският кабинет заяви, че разговорът е иницииран от Русия.

Инструкции на Путин

По-рано Путин нареди плащанията за газ, доставян на неприятелски страни, да се извършват в рубли. Той каза, че Москва ще откаже да приема плащания по тези договори във валути, които са били компрометирани, включително евро и долари, и нареди на правителството да нареди на Газпром да направи необходимите изменения в договорите.

Шолц по-рано се противопостави на плащането на руските доставки на газ в рубли, като посочи, че договорите предвиждат плащане в евро. Той каза също, че Германия ще намали зависимостта си от руските енергийни ресурси, но рязкото ембарго може да се отрази неблагоприятно на пазара на труда и индустрията и да предизвика икономическа криза.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция в отговор на молба за помощ от страна на ръководителите на републиките в Донбас. След това САЩ, ЕС, Обединеното кралство и някои други страни наложиха санкции на руски физически и юридически лица.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ