Древен град е с грешно име повече от 100 години

снимка: © pixabay

Мачу Пикчу е един от най-известните археологически обекти в света, чудо на архитектурата, което е внимателно проучено от десетилетия и туристическа атракция, която привлича стотици хиляди посетители всяка година, пише „Гардиън“.

Но нов академичен документ твърди, че от преоткриването си преди повече от век градът е известен с грешното име.

Перуански историк и водещ археолог в САЩ твърдят, че обектът на световното наследство на ЮНЕСКО е известен инките като Хуайна Пикчу – името на връх с изглед към руините – или просто Пикчу.

В своя документ, публикуван от Ñawpa Pacha: Journal of Andean Archaeology, Донато Амадо Гонсалес от Министерството на културата на Перу и Брайън С. Бауер от Университета на Илинойс Чикаго казват, че са претърсили имена на места на карти от 19-ти век, информация в документи от 17-ти век и оригинални бележки на американския изследовател Хирам Бингам – съвременният откривател на града на инките – и установи, че нито един от източниците не споменава мястото като Мачу Пикчу.

Смята се, че някога е бил лятното убежище на императора на инките Пачакутек, Мачу Пикчу е отново „открит“ от Бингам през 1911 г., въпреки че има широко разпространен академичен консенсус, че изгубеният град никога не е бил загубен.

Но Гонзалес и Бауер казват, че техните открития предполагат, че по време на тяхното преоткриване руините са били малко известни, дори сред онези, които са живели в района на Куско в Перу.

„Започнахме с несигурността относно името на руините, когато Бингам ги посещава за първи път и след това прегледахме няколко карти и атласа, отпечатани преди посещението на Бингам в руините“, каза Бауер. „Има значителни данни, които предполагат, че градът на инките всъщност се е наричал Пикчу или по-вероятно Хуайна Пикчу.

Изследователите открили, че руините на град на инките, наречен Хуайна Пикчу, се споменават в атлас от 1904 г., публикуван седем години преди Бингам да пристигне в Перу.

Освен това разследващите казват, че през 1911 г. на Бингам му е казано за руините, наречени Хуайна Пикчу по река Урубамба, преди да напусне Куско, за да търси мястото. По-късно синът на земевладелец казал на Бингам през 1912 г., че руините се наричали Хуайна Пикчу.

Според Бауер, най-категоричните връзки с оригиналното име на града на инките са запазени в разкази, написани от испански завоеватели скоро след като те завземат Куско в края на 16-ти век.

„Завършваме със зашеметяващ разказ от края на 16-ти век, когато коренното население на региона обмисля да се върне, за да заеме отново мястото, което те наричат Хуайна Пикчу“.

Върхът, който сега е известен като Хуайна Пикчу, остава част от археологическия обект и посетителите могат да стигнат до върха, за най-спиращата дъха гледка към руините.

Въпреки че проучването вероятно ще предизвика нов дебат, малко историци вярват, че се предвижда промяна на името на града.

„Всички имена са измислени и променящи се и няма голяма разлика“, казва Наталия Собревила, професор по история на Латинска Америка в университета в Кент. „Сега Мачу Пикчу е утвърдена марка, изключително свързана с перуанската идентичност, така че какъв би бил смисълът да я променяме?“

Перуанският историк добавя: „Както е казал Шекспир: „Туй, което зовем ний Роза, ще ухае сладко под всяко друго име“.

Повече от 75 години много историци и учени са работили върху предположението, че известният обект в Перу е построен известно време след 1438 г. Това се основава предимно на испански разкази от 16-ти век от тяхното завладяване на региона. Въпреки това, подобрените техники за радиовъглеродно датиране, извършени върху останки, сега са установили, че може да е най-малко две десетилетия по-стар.

„Резултатите предполагат, че обсъждането на развитието на империята на инките, базирано предимно на колониални записи, изисква преразглеждане“, каза водещият автор на изследване, проф. Ричард Бъргър от Йейлския университет.

„Съвременните радиовъглеродни методи осигуряват по-добра основа за разбиране на хронологията на инките от противоречивите исторически записи.“

Историческият обект е един от най-известните в света, но неговото минало и хората, които са го използвали, остават сред по-загадъчните за западните историци.

Развитието на разбирането на подробната му история е затруднявано от огромните културни различия, като например липсата на съвременни исторически записи, записани по начин, който би бил разпознаваем за европейците.

За да се справи с това, Бъргър ръководи екип от американски изследователи в извършването на ускорителна масова спектрометрия датиране на човешки останки от Мачу Пикчу.

Те изследват останките на 26 индивида и резултатите, публикувани в рецензираното списание Antiquity, предполагат непрекъснато използване на обекта най-късно от 1420 г. – и вероятно по-рано – до 1530 г. Последната дата приблизително съвпада с началото на испанското завладяване на империята на инките.

„Това е първото проучване, базирано на научни доказателства, което дава оценка за основаването на Мачу Пикчу и продължителността на обитаване“, каза Бъргер, добавяйки, че по-ранните подобни опити не са дали достатъчно надеждни резултати.

Има известен дебат сред академичните среди за относителните стойности на историческите и археологическите записи при разработването на исторически разкази. „Хронологията на инките е въпрос на дебат сред археолози и историци“, каза д-р Габриела Рамос от университета в Кеймбридж.

„Запознанството с обекти на инките е предмет на спекулации, защото писмените разкази и археологическите доказателства не винаги съответстват. В продължение на десетилетия историците и антрополозите разчитат предимно на писмени разкази и съвсем скоро археологическите находки, използването на радиовъглеродно датиране и други техники допринасят, допълват или променят нашето разбиране за предколумбовите общества.

„Фактът, че много малко гробници на инките са оцелели – поради грабежи – и като цяло в рамките на археологическите изследвания в Андите, фактът, че периодът на инките е най-малко проучен означава, че ние все още не знаем много за инките, както и за техните предшественици.“

Д-р Триш Биърс, остеолог в същата институция, казва, че колониалните записи са важни за нашето разбиране на това, на което са били свидетели испанците по това време. Но те са „силно повлияни от политическа пропаганда, религиозно превъзходство и цялостния подривен глас на Испанската империя, която има своя собствена бляскава програма“.

„Научните методи, особено върху човешките останки, могат да ни дадат представа за това, което хората са изпитвали – например диета, болест и труд – както на индивидуално ниво, така и на ниво население.“

Рамос подчертава, че отхвърлянето на исторически записи в полза само на научни техники няма да бъде от полза. „Без разбиране на обосновката на политиката на инките, религията на инките и начина, по който инките се отнасят към завладените и съюзнически популации – всичко описано в писмени източници – археологията би била от малко полза или би била твърде трудна за учените за интерпретиране и контекстуализиране.“

Смята се, че Мачу Пикчу е използван като провинциален дворец от инките. Работа, публикувана през 1945 г. от историка Джон Роу, предлага дата, която много учени след това приемат като най-вероятна за изграждането.

Тя се основава на вярата, че императорът на инките Пачакути завладява долната долина на Урубамба – района на днешното Перу, който включва Мачу Пикчу – през 1438 г. и че строителството вероятно е извършено около 1440 и 1450 г.

предаде: news.bg

ПРОЧЕТИ ОЩЕ