До седмица цените на бензина падат под 2,80 лв.

снимка: © pixabay

Станахме свидетели на рязкото увеличение на цените на горивата преди две седмици, което беше грешка съобщават в dnes.bg. Изведнъж цената на борсата на дизела рязко скочи .Договорите на тези, които увеличиха цените, с една от най-големите вериги в България бяха със затруднено изпълнение по отношение на доставките и трябваше да направят внос на много по-висока цена, като вносът им е бил над 3,10 лв. В този момент основният им доставчик „Лукойл“ не може да изпълни заявката им и нямаха алтернатива.

Това заяви Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, вносители и превозвачи на горива в предаването „Money.bg“ по телевизия Bulgaria ON AIR.

„КЗК трябваше да направи проверка в самите компании, за да види каква е причината да се случи това, и след това да обявяват кои са фирмите, направили целия разрив“, заяви той.

Около 20% или 30% е намаляло потреблението на гориво в страната за последните 10 дни, което се дължи на презапасяването. В дните на масово зареждане се е продало количество гориво, което се търгува обикновено в рамките на две-три седмици.

По думите на експерта един от инструменти за намаляване на цените е ДДС да стане да стане 9-10%, но потреблението да продължава да бъде високо. Засега обаче няма отговор на тази идея от държавата.

„Когато премиерът имаше разговори с Лукойл да се задържат цените под 3 лв., в същия момент Лукойл продаваше на малките търговци дизел на 2,84 лв., а в същото време го продаваха 2,80 лв. на техните бензиностанции“, заяви той.

По думите му малките търговци, поставени в това положение, работят на загуба, тъй като не могат да покрият дори сметките си с печалбата, която правят. „Предложихме инициатива държавата да сложи минимален и максимален праг на печалба, за да не се получава това, което става“, коментира той.

В рамките на няколко дни цената на тон дизел нараства почти два пъти, коментира експерта.

„Това няма как да не се отрази на цената. Когато спряха заявките обаче, цената се върна на нормалните си нива. В момента бензиностанциите са пълни със скъпо гориво. Вероятно ще е нужна седмица, за да се върнат цените на дребно под 2,80 лв.“, заяви той.

„Пазарите се успокоиха, видяха, че Русия извършва доставките си. Ако войната скоро свърши, след това в рамките на седмица, цените ще се нормализират“, коментира още той.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ