Доц. Сарийски: Фалитите са неизбежни!

снимка: © БНР

„В инфлацията, която отчетохме през февруари, не сме видели ефекта от военните действия. Има натрупано напрежение, което се излива на пазара“. 

Това заяви пред БНР макроикономистът доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН. Според него големият проблем с природния газ е породен от поредицата грешни решения, взети от Европейския съюз. 

„Това, че ще зависим от пазарната конюнктура е изцяло решение на ЕС. Когато стана ясно, че идеята на Европа за „озеленяване“ с по-бързи темпове няма да се реализира с предварително планираната скорост, започна да се търси вариант за заместване. Това е причината да сме толкова зависими. Европа задоволява около 40% от потребностите си с руски газ. Смачкването на собствените проучване, добив, производство и заместването им от внос е европейска политика, от която сме зависими и ние. Отказът от атомна енергия също създава вакуум на пазара на енергия. Чисто европейската политика доведе до общия ръст на цените“. 

Сарийски прогнозира, че ще се стигне до фалит на фирми и съкращаване на персонал: 

„Има увеличаване на цените, а предприятия работят на съвсем ниска печалба от 3-5%, съвсем естествено е, че голяма част от тях ще излязат от бизнеса. България е особено уязвима, защото голяма част от производството ни е силно енергоемко. Българската икономика е три пъти и половина по-енергоемка от средноевропейската. Задържането на България на ниските нива на създаване на добавена стойност е нещо, което ни играе лоша шега. И ние ще го усетим на гърбовете си“. 

По думите му след падането на мораториума вероятно ще се търси вариант за по-голяма компенсация за енергийно бедните хора и за помощ на бизнеса:  

„Българският потребител няма плаща толкова за увеличената електроенергия пряко като сметки, колкото ще плаща към хазната, тъй като тя трябва по някакъв начин да осигури приходи“. 

Прогнозата на макроикономиста е, че предстои тотално пренареждане на глобалните вериги на добавена стойност и свиване на потреблението. 

„Има риск от продоволствена криза. Надявам се, че поне с житото това няма да засегне България“. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ