Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж през 2015година

снимка: © pixabay

Основният обвиняем по делото за ислямистките терористични атаки Париж на 13 ноември 2015 г. – Салах Абдеслам – бе осъден на доживотен затвор без право на замяна, съобщи тази вечер съдът, цитиран от световните агенции.

Съдебните заседатели признаха 32-годишния Абдеслам за виновен в съучастничество в убийства, планирани от терористична организация., предаде novini.bg.

Абдеслам, смятан за единствения оцелял от терористичната клетка, организирала кървавата нощ във френската столица, вече е осъден на 20 години затвор в Белгия за стрелба по полицаи малко преди ареста му.

След продължил девет месеца процес специалният съд в парижката съдебна палата постанови днес присъди с дълъг срок лишаване от свобода за още 19 обвиняеми, признати за виновни по всички обвинения.

При поредицата атаки, извършени от ислямистки терористи във френската столица на 13 ноември 2015 г., загинаха общо 130 души и бяха ранени още 350.

Наказанието доживотен затвор без право на замяна е най-тежката присъда във френския Наказателен кодекс.

На 10 юни Националната прокуратура за борба с тероризма поиска именно това изключително рядко прилагано наказание за Абдеслам, с аргумента, че той е бил „ключово действащо лице“ и е „останал верен на идеологията си докрай“, като в нито един момент не показал „и най-малко разкаяние“.

„Това е една бавна смъртна присъда“, заяви защитата на Абдеслам.

Такава „ефективна доживотна присъда“ прави невъзможно искането за промяна на наказанието. При все това, след като прекара 30 години в затвора, осъденият на това наказание може да поиска съдът да преразгледа тази невъзможност.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ