Дипломат: Споразумения за ядрена сделка с Иран ще бъдат постигнати още следващата седмица

снимка: ТАСС

Руският постоянен представител в международните организации във Виена Михаил Улянов каза за ТАСС , че Окончателното споразумение за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма може да бъде постигнато още през следващата седмица при благоприятно развитие на събитията.

„При благоприятно развитие на събитията окончателното споразумение може да бъде постигнато още следващата седмица“. 

„Възможно е обаче, ако всички страни, участващи в преговорите във Виена, се съгласят с версията на текста, предоставена от координаторите на ЕС на 8 август. Ако се появят поправки, възражения, е трудно да се прогнозира по-нататъшно развитие. Трябва да изчакаме началото на следващата седмица“, каза дипломатът.

Координаторите на ЕС са направили няколко поправки в текста, който е на масата в момента, добави Улянов.

„Това не е текст на ЕС, а този, който е разработен от всички участници в преговорите, които се водят от миналия април. Като координатори представителите на ЕС могат да предложат компромисни варианти, което и направиха. Наистина, САЩ очевидно са се съгласили, докато Иран все още не е определил позицията си по текста, поради което няма да спекулирам какви проблеми може да има Техеран“, обясни той.

През 2015 г. петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия постигнаха ядрена сделка с Иран, за да се справят с кризата около ядрената му програма. През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да се оттегли от споразумението, като Вашингтон наложи най-широките си санкции срещу Техеран някога. Настоящият обитател на Овалния кабинет Джо Байдън многократно е заявявал подкрепата си за повторно влизане в ядрената сделка.

От миналия април Русия, Обединеното кралство, Германия, Китай, САЩ и Франция водят дискусии с Иран във Виена за съживяване на JCPOA в оригиналната му форма.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ