Дипломат: Някои страни използват предполагаема заплаха от руски хакери за политически цели

снимка: © pixabay

Тези страни, които се отдават на изявления относно предполагаемата заплаха от руски хакери, просто не се интересуват от реално сътрудничество в тази сфера, каза високопоставен служител на руското външно министерство в сряда на среща на работната група на ООН по сигурността, и използване на информационни и комуникационни технологии, предаде TASS.

„Смятаме за странно, че тези, които обвиняват страната ни в организиране на атаки, използват съществуващите канали за сътрудничество много рядко. Нашият Национален координационен център за компютърни инциденти вижда като основна задача да извършва съвместни дейности с чуждестранни партньори за предотвратяване на незаконни дейности с използване на информационни и комуникационни технологии“, каза Владимир Шин, заместник-директор на отдела за международна информационна сигурност на руското външно министерство.

„И така, нашето заключение е, че онези страни, които обвиняват Русия във всички смъртни грехове, но не са склонни да използват официални канали, просто не се интересуват от реално сътрудничество и използват само предполагаемата заплаха от руски хакери за политически цели“, отбеляза той.

Според руския дипломат в двата дни на заседанието на работната група бяха направени драстични опити да се представи конкретна държава като нарушител на правилата за поведение и нормите на международното право, без основание за това.

Той подчерта, че е крайно време да разгледаме проблема с доказателствата, които една държава предоставя, за да обвини друга държава в незаконни дейности. „Конкретните, международно договорени отговори на тези въпроси ще помогнат за разрешаването на възможни междудържавни противоречия и конфликти с мирни дипломатически средства“, добави той.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ