Деца: Първо ходене на зъболекар

снимка: © pexels

Един от начините да помогнете на детето ви да се адаптира е като го заведете с вас на собствените ви прегледи в зъболекарския кабинет. Така то ще свикне по-бързо с атмосферата и персонала.

Кога е подходящият момент

Повечето зъболекари са на мнение, че първият преглед трябва да се състои около навършването на една годинка или, ако трябва да бъдем по-конкретни, 6 месеца след поникване на първото млечно зъбче (естествено, този момент е различен при всяко дете). 

Разбира се, и по-ранен профилактичен преглед също е удачен, особено ако първите зъбчета се появят по-рано от очакваното.

Какво да очаквате

Добре е първото посещение при зъболекаря да бъде само „разходка“. Малко вероятно е детето да се нуждае от реално лечение.

Специалистът просто ще накара малкото ви съкровище да каже „Аааа“, ще провери дали млечните зъбки растат правилно и ще ви попита какво правите за поддържане на добра устна хигиена. Сега е моментът да задавате въпроси или да споделите притесненията си, ако има такива.

Избор на специалист

Повечето зъболекари имат спокоен, добронамерен нрав и прецизна техника. Все пак, ако човекът ви се струва нервен и намръщен, по-добре се обърнете към друг специалист. Добра идея е да попитате дали преди е работел с деца.

Търсете зъболекари, които работят предимно със семейства. Добър знак е, ако в чакалнята има детски книжки или играчки. Истинският професионалист знае как да предразположи едно дете и при необходимост да отклони вниманието му с интересен предмет.

източник: ох на мама.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ