Десетки смъртни случаи на деца накараха Гамбия да спре продажбите на сироп с парацетамол

снимка: novini

Гамбия нареди във вторник на вносители и магазини да преустановят продажбите на всички марки сироп с парацетамол, докато правителството разследва подозрителна връзка между лекарството и смъртта на десетки малки деца, предаде агенция Ройтерс.

Миналия четвъртък ръководителят на здравната служба на западноафриканската страна съобщи, че е започнало разследване след рязко увеличаване на случаите на остри бъбречни увреждания сред деца под петгодишна възраст в края на юли.

Регулаторният орган по лекарствата заяви, че няма достатъчно данни, които да оправдават генерална забрана на сиропите с парацетамол – болкоуспокояващо средство, което често се използва за понижаване на температурата при деца.

Децата са страдали от симптоми, включващи невъзможност за уриниране, треска и повръщане, които бързо са довели до бъбречна недостатъчност.

Комисията не назова конкретни марки, но посочи, че някои проби са били изпратени в чужбина за проверка на качеството.

Миналата седмица представители на Световната здравна организация заявиха, че по-вероятно става дума за инфекция, причинена например от замърсена вода, но подчертаха, че има много въпроси без отговор.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ