Гените: Черти, които се предават на детето от бащата

Цвят на очите

снимка: © pixabay

Кафявите и черни очи са доминираща особеност, а светлите като сиво, синьо и зелено са рецесивни. Като правило, ако единият родител има кафяви очи, а другият има светли очи, детето ще има тъмни очи (или ще се сменят по-късно на кафяви дори, ако са светли в ранна възраст). Но има и изключения.

Симетрия на лицето

Не е странно, че симетрията на лицето много зависи от генетиката. Ако бащата има остра брадичка, асиметрия на челото или изкривяване на носа, вероятно детето ще е също с такива черти. Доминираща характеристика са изпъкналите уши.

Трапчинки на бузите

Тази сладка черта е свързана с местоположението на лицевите мускули и е доминираща. Ето защо, ако бащата има трапчинки, тогава детето може да се роди с голяма вероятност с тях.

Зъби

Качеството на зъбите зависи много от гените, както и от тяхната форма. Ако бащата има проблеми с устната кухина или голямо разстояние между зъбите, най-вероятно детето ще се изправи също пред тези проблеми. За щастие модерната стоматология работи чудесно и в детството всичко може да бъде оправено.

Коса

Цветът на косата, нейната структура и плътност зависят от гените. Генетично алопецията при мъжа и ранно посивяваща коса също са включени. Ако косата на бащата е тъмна, най-вероятно детето ще има тъмен цвят на косата. Ако бащата има много къдрава коса, има малка вероятност детето да има права коса.

Ниво на интелекта

Разбира се, човек се развива през целия си живот, но интелектът има своя потенциал, много е трудно да се скочи над него. Учените са уверени, че този потенциал зависи много от генетиката и особено от гените на бащата. Ако вашият съпруг е умен, може би детето ви ще е много щастливо. Може би поучавате бъдещ гений.

Пръстови отпечатъци

Разбира се, за всеки човек те са уникални. Но много често при децата и родителите отпечатъците са много сходни, особено някои от линиите могат да се повтарят на дланите на сина и бащата.

Устни

Гените оказват голямо влияние върху това дали устните на бебето ви са дебели или тънки. Ако устните на бащата са големи, тогава най-вероятно и детето ще е с такива, защото тази черта е доминираща.

Височина

Бъдещият растеж на детето се влияе от гените и на двамата родители, но зависи от бащата колко детето ще бъде високо. Ако бащата е много висок, най-вероятно децата му ще бъдат същите или малко по-ниски, ако майката е ниска. Има формула за изчисляване на приблизителната височина на детето. Ако имате момче, съберете височините на родителите, разделете на 2, а след това добавете 5 см. Ако имате момиче – направете същото, но извадете 5 см.

Тегло

Както и височината, така и теглото и конституцията на тялото са много зависими от генетиката. Ако бащата е склонен към пълнота, тогава децата, особено момичето, най-вероятно ще имат тази характеристика. При бащи с атлетична конституция и „класическа“ триъгълна фигура обикновено се раждат слаби деца.

Чувство за хумор

Чувството за хумор е придобита черта, но склонността към разум може да се предаде генетично и по-често от бащата. 

Позата на сън

Много често в мрежата можете да видите доста снимки, на които децата спят точно като бащите си, в същите пози в леглото. Природата на съня наистина се определя от генетиката на бащата. Освен това, ако бащата е чучулига или бухал, това може да се предаде на детето.

Кихане на слънце

Съпругът ви започва да киха при ярко слънце? Тази характеристика се нарича синдром на лесното кихане и е доминираща характеристика, което означава, че е вероятно тя да бъде предадена на детето.

Любовта към риска

Желанието за риск и авантюризъм може да се предаде генетично, тъй като всъщност има ген, който е отговорен за предизвикване на човек да предприеме рисковани действия. Ако таткото обича риска и приключението, тогава и детето може да прояви тези черти.

източник: здраве

ПРОЧЕТИ ОЩЕ