Газпром преустановява изцяло доставките на газ за България и Полша 

снимка: © pixabay

 „Газпром“ преустанови изцяло доставките на газ за българската компания „Булгаргаз“ и полската PGNiG поради несвоевременното им плащане в рубли, се казва в изявление на руския холдинг в сряда., предаде TASS.

„Газпром експорт“ уведоми „Булгаргаз“ и PGNiG за спиране на доставките на газ от 27 април до извършване на плащанията съгласно процедурата, посочена в указа“, казаха от „Газпром“. Газпром експорт все още не е получил от тези компании плащания за газа, доставен през април, които трябваше да бъдат извършени в рубли, както е предписано с указа на руския президент от 31 март 2022 г., към края на работния ден на 26 април, добави руската газова компания.

България и Полша са транзитни държави, отбелязаха от „Газпром“. „В случай на неразрешено изземване на руски газ от обемите, предназначени за транзит към трети страни, транзитните доставки ще бъдат намалени с обема, който е бил изземен“, се казва в изявлението.

Цената на газа в Европа поскъпна с 21% след изявлението, надхвърляйки 1370 долара за 1000 кубически метра в даден момент.

Президентът Владимир Путин нареди на 23 март, че неприятелските държави трябва да плащат за руския газ в рубли, заявявайки, че Москва ще откаже да приеме плащания по газови договори с тези държави в „компрометирани“ валути, особено в долари и евро.

На 26 април Газпром изпрати до полски и български компании вносители уведомление за спиране на доставките на газ от 27 април поради отказа им да извършват окончателни плащания в руски рубли.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ