Газпром доставя газ за Европа през Украйна в размер на 42,1 млн. куб. м през Суджа

снимка: money

 „Газпром“ доставя газ за Европа през Украйна в обем от 42,1 милиона кубически метра на ден чрез газовата помпена станция „Суджа“, каза представител на „Газпром“ пред репортери, като добави, че искането за изпомпване през Сохрановка е отхвърлено от украинската страна.

„Газпром“ доставя руски газ за транзит през територията на Украйна в обема, потвърден от украинската страна през газопомпената станция „Суджа“ от 42,1 милиона кубически метра към 9 август. Заявката за газопомпена станция „Сохрановка“ е отхвърлена“, каза той., предаде ТАСС.

През предходния ден изпомпваният обем възлизаше на 41,8 млн. куб.м.

В по-ранни съобщения се казваше, позовавайки се на данни, публикувани на уебсайта на оператора на газопреносната система на Украйна (GTSOU), че транзитът на руски газ през украинска територия може да достигне общо около 42,1 милиона кубически метра на 9 август.

На 10 май операторът на газопреносната система на Украйна заяви, че ще спре транзита на газ за Европа през станция Сохрановка от 11 май поради форсмажорни обстоятелства, тъй като се твърди, че компанията не може да контролира газокомпресорната станция Новопсков в Луганска област. Следователно номинациите за транспортиране ще бъдат отхвърлени, като газът няма да бъде приет.

Руският газов холдинг обаче не вижда основания за спиране на изпомпването в предишната форма, като отбелязва, че не е получил потвърждение за форсмажорните обстоятелства. Компанията добави, че е технологично невъзможно да се прехвърлят всички транзитни обеми към друга точка на междусистемна връзка, газоразпределителната станция Суджа в Курска област на Русия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ