В Китай поставиха ковид гривни на граждани, пристигащи в столицата след пътуване

снимка: 24chasa

Няколко граждани на Пекин, завръщащи се в китайската столица след пътуване в страната, са били помолени от местните власти да си поставят специални електронни гривни, чрез които да се следи дали спазват домашната карантина, съобщи Ройтерс. Тези случаи предизвикаха вълна от критики в китайските социални мрежи, като голяма част от потребителите са загрижени за прекомерното наблюдение от страна на правителството.

От публикации на потребители в китайската микроблогинг платформа „Вейбо“ става ясно, че някои граждани, завърнали се в столицата, са били помолени от  квартални комитети да започнат носенето на електронни гривни през целия период на задължителната домашна изолация., съобщават novini.bg.

Китайските градове изискват от  местните жители да се изолират в дома си, ако са пътували до китайски град, в който има регистрирани случаи на Ковид-19. 

Властите поставят сензори за движение на вратите в жилищата на карантинираните, за да следят за тяхното движение, но досега не са обсъждали широкото използване на електронни гривни.

Гривните следят телесната температура на притежателя и качват обработената информация в мобилно приложение, което всеки, който има подобна гривна, инсталира на телефона си. „Тази гривна може да се свързва с интернет, и определено може да записва местонахождението ми, буквално е същото като електронни окови или белезници, няма да нося тези неща“, написа вчера потребител на китайската платформа.

Тази, както и други публикации, които показваха снимки на електронните гривни, бяха премахнати днес от социалната мрежа. Хаштаг, свързан с темата, който събра над 30 милиона преглеждания, също беше премахнат. Тези действия предизвикаха оживена дискусия в платформата. 

Вчера следобед потребител сподели, че неговият квартален комитет вече е събрал електронните гривни от хората, подложени на домашна изолация, като причина за това били „твърде много оплаквания“.

Възмущението срещу гривните идва в момент на нарастваща умора от ковид сред китайските граждани, като случаите на неподчинение и нарушения се покачват след началото на епидемията през март.

Освен столицата Пекин, още няколко провинции и райони са въвели електронните гривни като средство за контрол или планират да го направят, сред тях са Хонконг, Хънан, автономният район Вътрешна Монголия и Чжъцзян, по данни на китайски информационен сайт.

Но загрижеността за личните данни и използването на тези технологии, предназначени за ковид наблюдение, за други цели, като внезапното въвеждане на здравни норми, целящи да попречат на протестиращите да се събират, накара много от китайските граждани да подхождат предпазливо към подобни устройства и приложения.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ