Във Великобритания подготвят най-голямата операция по сигурността в историята си

снимка: ndtv

Операцията по сигурността след смъртта на кралица Елизабет Втора и около нейното погребение вероятно ще е най-голямата в историята на Великобритания, заяви бивш британски ръководител в борбата с тероризма, цитиран от ДПА и Пи Ей Мидия, пише БТА.

Ник Олдуърт каза, че полицията и службите за сигурност ще очакват огромен брой хора да се стекат на обществени места, за да изразят скръбта си от загубата на монарха, а властите планират операция от значителен мащаб.

Бившият национален координатор за борбата с тероризма, който е отговарял за подобни събития и е ръководил полицейската операция в Лондон по време на Олимпийските игри през 2012 г., заяви, че плановете за гарантиране на сигурността на обикновените граждани и длъжностните лица са подготвяни от години и им се прави редовен преглед.

По думите му нивото на заплаха от тероризъм във Великобритания в момента е “значително”, което значи, че има вероятност от нападение.  

“Това е вероятно най-голямата операция, която сигурно сме предприемали във Великобритания”, каза той.

Олдуърт заяви, че властите се подготвят за огромни опашки от хора, които искат да отдадат почит на покойната кралица.  

По думите му ще има “значителна въоръжена операция” с патрулиращи служители на реда и оформяне на опашките, за да се избегнат злополуки и да не могат да се врежат автомобили в събралите се хора. По покривите на сградите ще бъдат разположени снайперисти, докато траурният кортеж преминава по улиците, а извън Лондон се предвижда хеликоптерен ескорт. Полицията и службите за сигурност ще са нащрек за евентуални нападения с хладни оръжия, взривяване на бомби и всякакви други възможни терористични заплахи или инциденти.  

Според него друга сериозна грижа за органите на реда представлява организирането на въоръжената охрана на пристигащите за погребението чуждестранни длъжностни лица. Той каза, че в Лондон няма достатъчно полицаи за въоръжена защита, които да се справят с осигуряването на охраната на над сто държавни глави от цял свят, които може да дойдат във Великобритания. “Цялата операция ще разчита значително на ресурси от цялата страна”, добави Олдуърт.  

По думите му погребението на принц Филип – съпругът на Елизабет Втора, миналата година, е било доста различно поради тогавашните ограничения във Великобритания заради коронавируса.  “В сегашния свят не може да се изключи възможността същото да се случи с погребението на Нейно Величество”, заяви той.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ