Втория цар на израелския народ

снимка: © pixabay

Историята от Библията за победата на Давид над Голиат днес е известна не само на вярващите.

Невръстният овчар Давид побеждава гиганта войник Голият с помощта на прашка като се доверява само на Божията помощ.

Учените са открили доказателства, че такава битка се е случила в действителност, но кой е победител има различни хипотези.

Историците наричат ​​Давид втория цар на израелския народ, който повече от 7 години е бил владетел на Юдея, а след това още 33 години на двете царства на Израел и Юдея. Според Библията Давид е  красив и силен млад пастир, многократно доказал куража си, побеждавайки огромния воин Голиат в справедлива битка, като по този начин осигурява на израелците победа. 

Библейската легенда за Давид и Голиат разказва как млад овчар е признат за цар на израилтяните. Това право му дава победата над най-силния воин на враговете Голиат. Библията казва, че младият пастир е направил това в името на Израилевия Бог, за което Господ му е дал победата.

Как Давид удря Голиат? Библията казва, че младият човек използва древното оръжие – прашка.

Той действал на принципа на прашката: във въжето поставил камък и го хвърлил по врага. С точно хвърляне Давид улучил гиганта Голиат в главата и когато паднал, той прерязал главата му с меч. Тази победа превърнала младежа в любимец на народа, а по-късно – и владетел на страната, чийто години на царуване се наричат ​​златна епоха. Младият цар спасил хората от филистимските атаки, въвел много полезни реформи.

източник: здраве и култура

ПРОЧЕТИ ОЩЕ