Висш военен от САЩ: Китай е заплаха за околната среда в Латинска Америка

Снимка: РОЙТЕРС

Финансираните от Китай мегапроекти нанасят щети на околната среда в Латинска Америка – регион, страдащ освен това от организираната престъпност и наркотрафика. Това заяви вчера Лора Ричардсън, началник на Южното командване на САЩ, съобщиха БТА и Франс прес.

,,Играчи като Китайската народна република също причиняват щети в нашия регион“, каза тя, цитирана според официалния превод на южноамериканска конференция по отбраната в Кито.

Независими изследвания на латиноамерикански организации установиха, че много мегапроекти, финансирани от Китай, предизвикват ерозия на реки, замърсяване на водата, унищожаване на плодородни почви и дестабилизиране на уязвими екосистеми, добави тя.

Ричардсън даде за пример китайските риболовни кораби, които редовно плават край изключителната икономическа зона на Галапагоските острови, заплашвайки уязвимата им екосистема, включена в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Тя обвини освен това китайските предприятия, че са построили негодни язовирни стени за ТЕЦ-ове в Еквадор и добиват в тази страна петрол и минерали.

Според Лора Ричардсън организации, свързани с Китай, „се опитват да манипулират народите чрез дезинформационни кампании и злонамерена киберактивност, освен това продължават да подкрепят авторитарните режими във Венецуела, Куба и Никарагуа“.

Южноамериканската конференция по отбраната „Саутдек 2022“ в столицата на Еквадор приключва днес; в нея участват представители на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Гвиана, Парагвай, Перу, Суринам и Уругвай. Еквадор води война с наркотрафикантите, които си оспорват властта на улиците и по затворите, отприщвайки вълна от престъпност.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ