Виенският университет: Как ухапванията от кърлежи влияят на имунитета

снимка: © unsplash

Доскоро учените не разбираха напълно защо кърлежите са толкова опасни преносители на болести. Но изследователски екип от Медицинския университет във Виена (Австрия) установи, че слюнката на кърлежите потиска защитната функция на кожата, като по този начин увеличава риска от заразяване с енцефалит, пренасян от кърлежи, или лаймска болест.

Как ухапванията от кърлежи влияят на имунитета

В своето проучване изследователите са изследвали кожни проби от доброволци, както и модели на човешка кожа като имитират ухапването на най-често срещания европейски кърлеж, и са открили бързо появяващи се модели на имуномодулация.

По-специално беше установено, че функцията на имунните клетки, особено Т-клетките, е нарушена при контакт със слюнката на кърлежите.

„Като цяло открихме, че ухапванията от кърлежи причиняват дълбоки промени в защитната система на кожата, потискайки местния имунен отговор. Това означава, че опасните патогени, навлизащи в кожата заедно със слюнката на кърлежа, могат да се размножават по-лесно, което води до бързо заразяване“, съобщи ,Джоана Стробл, водещ автор на изследването.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ