Великобритания разследва предаване на хепатит от животни на деца

снимка: Itockphoto

Случаите на остър хепатит с неизяснен произход при деца са около 300 в редица държави. Във Великобритания потвърдените болни са 163. Властите разследват предаване от кучета., съобщи novini.bg.

Проучванията връщат лентата отпреди пандемията и изследват какво са яли и какви лекарства са приемали по време на пандемията. Хепатитът предизвиква сериозни чернодробни възпаления при децата.

13% от заразените деца са стигнали до чернодробна трансплантация, това са 10% от разболелите се. Голям процент от боледувалите имат домашен любимец вкъщи или са контактували с такъв. Според медиците все пак е малка вероятността за предаване от кучета. Вече беше изключен варианта причината за хепатит да е ваксинация. Смята се, че се дължи на аденавирус или отслабен имунитет. До момента няма заразени възрастни, а заразените деца са под 5-годишна възраст, заболяването се развива светкавично.

Сред симптомите са потъмняване на урината, изсветляване на изпражненията, пожълтяване по тялото, висока температура и отпадналост.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ