Великобритания предвижда прекъсвания на тока през януари

снимка: pixabay

Блумбърг съобщава, че Великобритания планира организирани прекъсвания на тока за промишлеността и дори за домакинствата за няколко дни през зимата, когато студеното време може да бъде съпроводено от недостиг на газ.

Мерките се съдържат в Извънреден енергиен план (Emergency Energy Plan) и са предвидени само в случай на „най-лош сценарий“. Правителството обаче не планира подобни прекъсвания на тока в базовия си сценарий. Такива мерки ще се наложат само при особено студена зима, в съчетание с недостиг на газ.

Според най-лошия сценарий, изложен в плановете на правителството, страната може да бъде изправена пред дефицит на електричество, равняващ се на една шеста от пиковото търсене, дори след като аварийните централи на въглища бъдат задействани., съобщават новините. Съгласно тази перспектива температури под средните и намален внос на електричество от Норвегия и Франция може да доведе до спиране на тока за общо четири дни през януари, когато може да се наложи Великобритания да задейства спешни мерки за икономия на газ, посочват източници, запознати с плановете на правителството.

Това не е сценарий, който очакваме да се случи, изтъква министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия в комюнике. Домакинствата, бизнесът и промишлеността могат да бъдат уверени, че ще получат необходимото им електричество и газ, посочва ведомството.

Макар и малко вероятни, такива прекъсвания на тока могат да настъпят в момент, когато енергийните сметки на британците е възможно да нараснат средно годишно до над 4200 бр. лири (5086 долара) през януари спрямо малко под 2000 лири в момента, подхранвайки инфлацията.

Ако зимата бъде особено студена, Великобритания ще трябва да разчита да получава тръбопроводен газ от континентална Европа, където доставките и без това са слаби, след като Москва намали подаването. Това представлява дилема за страната, която има много малък капацитет за съхранение. Лондон доставя рекордни количества газ на континента и ще иска услугата да му бъде върната, когато температурите спаднат, отбелязва Блумбърг.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ