Великобритания и Германия за първи път ще участват в съвместни въздушни мисии на НАТО в Естония

снимка: © pexels

Британски пилоти ще извършват мисии по еър полисинг в Естония за първи път съвместно с германските военновъздушни сили, съобщи ДПА. Това ще стане в рамките на подготовката на Великобритания да поеме от Германия ръководството на натовските мисии в Естония.

Изтребители „Тайфун“ на британските и германските военновъздушни сили ще участват в първите по рода си „интегрирани“ мисии, които британският министър на отбраната Бен Уолъс определи като демонстрация на „единството“ в НАТО.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че около 300 военнослужещи от британските военновъздушни сили ще пристигнат скоро в Естония. Обединеното кралство ще поеме ръководството на мисията за еър полисинг на НАТО за четири месеца от април.

Руската инвазия в Украйна засили безпокойството в съседните на Русия страни, включително в Естония, за евентуалните амбиции на руския президент Владимир Путин и следващите му стъпки.

Уолъс заяви, че британските сили в Естония „поемат жизненоважна роля, като осигуряват сигурността на небето на Европа и засилват присъствието на НАТО в Източна Европа.“

Британският министър на отбраната в сянка Джон Хийли заяви, че ангажиментът на опозиционната Лейбъристка партия към сътрудничеството със съюзниците в НАТО като Германия е „непоклатим“ и предупреди за опасностите от орязване на отбранителни проекти.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ