България е на пето място по инфлация в ЕС

снимка: © pixabay

Страната ни заема пето място по най-висока инфлация от всички държави членки на ЕС.

Равнището и у нас е 14,4 на сто през април 2021г, средните европейски нива са 8,1 на сто.

Според синдикалния анализ преди нас по равнище на инфлацията са само четири държави в Европейския съюз – Латвия, Чехия, Литва и Естония. Освен това България заема водеща позиция за ръст на цените при хранителните стоки с 21%, пред  нас е само Литва с 22,1%. За сравнение във Франция този ръст е 4,3%, а средно за ЕС-27 е от 8,9%.

От КНСБ посочват, че темата за минималната работна заплата отсъства въобще от пакета мерки. Според синдиката еднократното й увеличение на 710 лева от 1-и април е крайно недостатъчно и този ръст вече бе напълно обезценен от галопиращата инфлация., предаде novini.bg.

От синдиката настояват за 760 лева най-ниско възнаграждение, както и да има ръст от минимум 15% на заплатите в бюджетните сектори, а за агенциите работещи „на терен“ той да бъде малко повече, с оглед тежката работа и чувствителното изоставане на средните възнаграждения в тях.

Други искания на КНСБ са въвеждане на необлагаем минимум колкото минималната заплата и нова подкрепа за домакинствата заради очакваните нови цени на ток, парно, топла и студена вода.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ